Om föreningen

HistorikNätverket Vävformgivning bildades 1997. Det var en följd av en utbildning som Skaraborgs ideella hemslöjdsförening arrangerade för kvinnor på landsbygden som ville starta eget.

Utbildningen var inriktad på vävning och formgivning.

Nätverket Vävformgivning är en ideell förening med en styrelse och drygt 50 medlemmar. Medlemmarna kommer från hela Västra Götalands län.

Redan från början fanns en vision att samla väverskor till givande träffar för att delge varandra sina kunskaper och erfarenheter, diskutera och finna tips på olika vävmaterial samt bjuda in duktiga föreläsare, anordna kurser, göra studiebesök och arrangera resor.


Ganska snart fann vi det intressant att arbeta med olika teman för att lättare kunna koncentrera inriktningen på årets program. Ett tema sträcker sig oftast över ett par år och innehållet är så varierat som möjligt.


Föreningens ändamål är:


  # att samla vävintresserade


  # att utvecklas i formgivning och vävning


  # att träffas och inspirera varandra


  # att ordna studiebesök och föreläsningar


  # att arbeta i projekt och visa resultat i form av utställningar
Tråden den sköra

Tråden den sköra handlar om textil tradition, avancerade kunskaper om material, teknik, färg och form - en skör tråd av mångtusenåriga vävtraditioner som varsamt burits av kvinnor genom industrialismens tidevarv som nu på 2000-talet är skörare än någonsin.


Boken berättar om kvinnligt entreprenörsskap, tålamod, samarbete och gemenskap i ett nätverk med fokus på textil. Den visar hur kvinnornas målmedvetna samarbete också kan fungera som förebild och inspiration för andra verksamheter.

I boken, där ett tiotal kvinnor berättar om sitt arbete med vävning, ges också en kulturhistorisk bakgrund till det textila kulturarvet, dess bevarande och förnyelse.


"Boken är en blandning av gamla folkliga traditioner. Mängder av rent praktiska råd och tips levereras och allt bäddas in i mängder av härliga bilder fyllda av samma kärleksfulla poesi som texterna. Jodå, det går att skriva om vävning, fårskötsel eller bråkning av lin så att det blir ren naturlyrik.


Allra roligast är att människorna får så stort utrymme; envisa, självständiga, kreativa och kloka kvinnor som inte tar några genvägar eftersom det är så fruktansvärt roligt att skapa textil konst fylld av skönhet och praktisk nytta."


Hans Menzing

Västgötabygden 1:08


Jubileumsutställning - "I skogens djup"

Föreningen fyllde 20 år 2017

Vi firade detta med en jubileumsutställning på Gräfsnäs slottsruin, Sollebrunn, 14 juli - 13 augusti 2017.r


Våren 2015 valdes temat Ull som huvudtema. Eftersom föreningen firar 20-årsjubileum vill vi göra en ut-ställning som är något extra. Temat - inspirationskällan för själva utställningen är jugend, John Bauer och sagans värld. Det har varit fritt att väva vad man vill, men ullen ska finnas med.

Vi har förberett oss med flera spännande och intressanta studiebesök och kursdagar bl.a John Bauerutställningen på Länsmuseet i Jönköping, ullkurs med Lena Köster, beklädnadskurs med Gunnel Andersson, sykurs på Axvalla folkhögskola med Anne Lundén, trycka på tyger med Margret Kållberg mm.


På sidan bildgalleri kan du se ett bildspel från utställningen.